Hotline: 224 217 069 Klientská zóna Navigace

Údržba dřevěných teras

Nová dřevěná terasa poskytuje teplé, pohledné spojení s venkovním prostředím, které doplňuje krásu domova a vytváří jakési pódium pro příjemné trávení volného času celé rodiny. Dřevěné terasy však chátrají, a to jak vlivem jejich používání, tak vlivem povětrnostních podmínek. Po několika letech bez řádné péče je taková terasa na výměnu.

Přitom většina problémů s dřevěnými terasami je jenom estetická a dá se říct kosmetická, protože podlahy jsou vyrobeny z trvanlivých dřevin, obvykle z cedru nebo borovice. Tyto dřeviny mají přirozenou odolnost proti škůdcům a hnilobě. Dřevo je navíc ošetřena tlakem a pesticidy, aby posílilo svou schopnost bránit se před hmyzem a mělo větší odolnost proti povětrnostním vlivům.

Bohužel i přes tato opatření ultrafialové záření (UV) ze slunce rozkládá povrchová vlákna, což způsobuje šedivé a povrchové nedokonalosti. Vlhkost zase způsobuje skvrny, které jsou po zaschnutí vadou na kráse.

Cesta k obnovení skvělého vzhledu terasy je obvykle jednoduchá, bez ohledu na druh dřeva. Nejdříve jej vyčistíte např. mýdlovým čističem. V případě, že jsou na terase i mechy, doporučujeme použít speciální chemii na odstraňování mechů. Poté může dojít k změnám barvy a je nutné opakované napuštění dřeva bezpigmentovým olejem, určeným speciálně k údržbě dřevěných teras.

Dřevo musí být napuštěno rovnoměrně v celé ploše, protože nedostatečně ošetřená místa při vlhkém počasí zase mění barvu. Terasy jsou vystavovány pravidelnému vlivu slunce, deště, sněhu, ledu, ale především Vaší chůze, proto doporučujeme terasu ošetřovat pravidelně jednou ročně.

Při námi prováděné údržbě podrobně zkoumáme celou terasu, abychom včas zabránili hnití dřeva. Je-li to možné, kontrolujeme stav terasy i ze spodní části. Bohužel většina hnilob se vyskytuje v místech, která jsou těžko přístupná – pod podlahovými deskami, u desek, která jsou připojena k domu, v mezerách, na spodní straně schodů atd. Zde používáme tlakové stříkání.

Při pohledu na takto poctivě zrenovovanou terasu uznáte tuto náročnější údržbu za více než vhodnou.


Kontaktní formulář