Hotline: 224 217 069 Klientská zóna Navigace

Ekologická úspora v domácnosti chytře

Na trhu se objevuje stále více možností, jak šetřit vodou. Průměrná spotřeba za rok činní na osobu 39m3 (zdroj PVK). Každý člověk se nad tímto čísle určitě zamyslí. Ať už z pohledu ekologického (vodní zdroje nedokážeme vytvořit, tak jako u elektřiny) nebo z pohledu vlastní peněženky.

V domácnostech se již hojně využívá myčka na nádobí, která dokáže ušetřit za měsíc až 2 m3 vody oproti klasickému mytí v dřezu. I při využívání baterie můžeme ušetřit, a to využitím úsporného perlátoru nebo i případnou instalací pákové baterie, která je spořivější oproti klasické baterii. Tyto prostředky na snížení spotřeby můžeme využít i v koupelně, kde dochází k největší spotřebě vody v domácnosti, jak na osobní hygienu (koupání, sprchování), tak na splachování WC. U sprchové/vanové baterie můžeme využít instalaci hlavice s takzvaným stop systémem, který dokáže regulovat množství vody nebo i tzv. stop systém, který dokáže vodu zastavit a tím se neztrácí množství vody při opětovném vyvážení správné teploty.

U záchodového WC můžeme snížit spotřebu instalací záchodu s dvojím tlačítkem (menší, větší). Na trhu se stále objevují nové typy, kdy můžeme uvést pro zajímavost několik příkladů:

  1. WC s vlastní filtrací vody z umyvadla,
  2. WC s možností regulací, kdy je voda přiváděna třemi vstupy do WC,
  3. WC bez splachovacího kruhu, kdy je voda vedena symetricky do nádrže a voda se nikde nezachycuje a neusazuje.

Případně pro úsporu můžeme využít takzvaný zadržovač vody, který se instaluje přímo do splachovací nádržky. U tohoto systému si lze nastavit míru úspory vody. Tento přístroj zároveň zabraňuje protékání vody.

Další možností, jak šetřit s vodou je využití dešťové (zahrada, WC) nebo šedé vody. Rozdíl mezi šedou a dešťovou vodou je, že zdroj šedé vody pochází z domova (bytu) a dešťová pochází z venku. Oba druhy mají jiný druh zpracování a skladování. Také je důležité, abychom věděli na, co vodu budeme chtít využít, jelikož konečné využití bude mít vliv na vhodný návrh od odborníka.

S užíváním šedé vody se v poslední počítá již v některých ekologických novostavbách bytových domů. Do budoucna to je jedna z možností, jak cennou vodou neplýtvat.

Jana Říhová