Hotline: 224 217 069 Klientská zóna Navigace

Výběr a instalace čistící zóny

Výběr a instalace čistící zóny

Čistící zóny se využívají zejména v budovách, kde dochází k velkému pohybu lidí, ale neztratí se ani v méně frekventovaných prostorech, jako je i Váš byt nebo dům. Pro ty objekty, kde se zvláště v podzimních a zimních měsících pohybuje velké množství lidí, je doporučeno kombinovat více typů čistících zón, které zbaví obuv většiny znečištění.

V galerii níže se můžete podívat na to, jak probíhala instalace čistící zóny našimi šikovnými řemeslníky. Přáním klienta bylo zabudování vnitřní čistící zóny k hlavnímu vchodu budovy. Jednalo se o zajímavou práci s dlažbou (její řezání a rozebírání) a sladění technického řešení s moderním interiérem.

Jaké sestavit čistící zóny?

  1. Venkovní čistící zóna – pro odstranění hrubých nečistot

Tato první čistící zóna je většinou umístěna před vstupem do objektu, kde zachytí většinu hrubých nečistot a přebytek vody. Každého majitele domu potěší, pokud i venkovní rohož bude sladěna se stylem objektu. Můžete zde vybírat mezi těmito typy:

a) Klasická gumová rohož s drenážními otvory, které přebytečnou vodu propustí na dlažbu

b) Kovová rohož bez odvodu vody – nevýhodou je její častější čištění a zavodnění, pokud není kryta před deštěm.

Venkovní kovová rohož bez odvodu vody

c) Kovová rohož s odvodem vody – pokud chcete kovovou rohož, která není chráněna před vlivy počasí, doporučujeme pod ní zabudovat kanálek pro odvod zachycené vody. Je však nutné dodržet spádovost, aby mohla voda plynule odtékat. Tyto rohože jsou většinou zasazeny do dlažby.

  1. Vnitřní čistící zóna – pro odstranění jemných nečistot

Druhá zóna bývá umístěna ve vestibulu objektu, či nejlépe přímo za vchodovými dveřmi. Slouží k zachycení jemnějších nečistot, jako je písek nebo drobné kamínky. Při výběru vnitřních nezabudovaných rohoží myslete na chvíle, kdy se budou vnitřní prostory uklízet a bude nutné rohože zvednout, vyklepat či očistit. Na mysli mějte tedy i přiměřené rozměry a váhu rohože. Můžete zde znovu vybírat:

a) Jemnější gumová rohož – praktičtější do prostor s vyšší frekvencí pohybu osob.

b) Textilní zátěžová rohož- tyto rohože jsou často kombinací krátkého chlupu s gumovým základem rohože pro jednodušší údržbu. Obuv je zde i částečně osušena, tudíž je prostor méně zanesený nečistotami. Musíte zde pak ale počítat s častější výměnou rohoží.

c) Zabudovaná rohož – kombinace systému zabudovaných hliníkových profilů spolu s textilními, kartáčovými nebo pryžovými pásky. Tyto rohože jsou velmi estetické a jsou používány ve většině moderních administrativních budov a obchodních centrech.

Zabudovaná čistící zóna
  1. Dočišťující zóna – pro osušení obuvi

Poslední čistící zónu umístěte ideálně před poslední vstup do místnosti či bytu. Využít můžete zejména textilní kobercové rohože nebo rohože v kombinaci textil a guma, které zachytí poslední nečistoty a vlhkost.

V této kategorii je na výběr široká škála produktů u kterých jde zejména o design.

Tým Green Lions

Přečtěte si také článek, jak správně odhlučnit byt.